Choď na obsah Choď na menu

10. Maturitne zadanie

3. 1. 2008

10.MATURITNÉ ZADANIE

 

(  lit. zložka )

 

Dráma - základný literárny druh

Žánre :   Komédia – postavy sú zo skromných pomerov, šťastné rozuzlenie, zámerom je rozosmiať divákov

               Tragédia – hrdina sa nachádza v bezvýchodiskovej situácii, v boji je odsúdený na zánik, na smrť

               Dráma – hra zobrazujúca vážne spoločenské problémy, nemusí končiť tragicky

 

Vonkajšie členenie – dejstvá – naznačuje zmenu miesta, času

                                 – výstupy – zmena počtu postáv

Vnútorné členenie   – úvod (expozícia)

                                 – zápletka (kolízia)

                                 – vyvrcholenie (kríza)

                                 – obrat deja (peripetia)

– rozuzlenie (katastrofa)

 

Antika

Aischylos

Euridides

Sofokles    – Kráľ Oidipus

                  – Antigona - Kreon rozkázal, aby Eteokla ako obrancu mesta slávnostne pochovali, ale Polyneika však ako vlastizradcu zakázal pochovať. Napriek zákazu Antigona, svojho brata pochova. Antigonu prichytia pri čine a Kreon, ju dá za živa pochovať. Neodradí ho ani jeho syn Haimon, ktorý je s ňou zasnúbený. Pohne ním až veštec Teiresias, ale už je neskoro. Antigona sa obesí a Haimon sa pri nej prebodne mečom. Po správe o synovej smrti spácha samovraždu aj Kreontova manželka Eurydika.

 

Humanizmus a renesancia

 

William Shakespeare

-komédie – Skrotenie zlej ženy, Sen noci svätojánskej, Mnoho kriku pre nič, Veselé panie z Windsoru

-tragédie – Rómeo a Júlia, Othello, Macbeth, Kráľ Lear, Hamlet - V Dánsku zomrie šľachetný kráľ Hamlet a na hradbách hradu Elsinor sa princovi Hamletovi zjavuje otcov duch. Vyjaví mu, že ho zavraždil vlastný brat Claudius, ktorý sa oženil s jeho vdovou a zmocnil sa trónu. Princ ho chce pomstiť, predstiera šialenstvo a obetuje aj svoju lásku k Ofélii, ktorá sa v žiali pomätie a otrávi. Oféliin brat sa chce Hamletovi pomstiť súbojom. Otráveným mečom zraní Hamleta, ktorý ešte stihne zabiť jeho a Claudia.

 

Klasicizmus

Jean Baptiste Poquelin Moliere – Mizantrop, Tartuffe, Lakomec - Dej sa odohráva v Paríži, kde žije starý vdovec Harpagon so svojím synom Cléantom a svojou dcérou Elizou. Starý lakomec nemá inej práce ako čo najviac zarobiť na pôžičkách a obchodoch. Majetku má toľko, že do konca života by nemusel pohnúť ani prstom, ale svojim deťom dá ledva na základné ošatenie. Na ich city nedbá, ba dokonca hľadá pre ne finančne najvýhodnejšieho partnera. Dcére vyberie starého Anzelma len preto, že netrvá na žiadnom vene. Pre seba si vyhliadol mladú krásavicu Mariannu. Je síce chudobná, ale aspoň nemá vysoké nároky. Lenže tú istú ženu miluje jeho syn Cléante. Nenechá sa ním uprosiť, nedbajúc na svoj nevhodný vek. Oddaný Cléantov sluha La Fléche chce svojmu pánovi veľmi pomôcť, a tak v záhrade nájde a zo zeme vykope Harpagonov poklad. Keď to lakomec zistí, zatočí sa mu celý svet pred očami. Myslí, že je to jeho koniec. Prišiel o svoje všetko. Na svadbu s Mariannov úplne zabudne. Okamžite začne vypočúvať služobníctvo. Nakoniec mu Cléante vysvetlí ako sa veci majú a dohodne sa s ním na výmene pokladu za Mariannu. Šťastní a spokojní sú všetci. Harpagon má svoj majetok, Marianna a Cléante svoju lásku.

 

Johann Wolfgang Goethe – Faust – najvyznam. dielo, Vychádza zo stredovekej povesti o legendárnom učencovi Faustovi, ktorý nie je spokojný s výsledkami svojej vedy a túži po pravom poznaní. Uzavrie pakt s diablom Mefistofelom. Prežije lásku i sklamania, pozná vedu aj čiernu mágiu a nakoniec nachádza zmysel života v práci pre spoločnosť. Starý slepý Faust prichádza k záveru, že slobodu si zasluhuje len ten, kto o ňu denne bojuje. Faust zomiera, ale Mefistofeles stávku prehrá, lebo Faust sa zachráni zásahom vyššej moci.

 

Josef Kajetán Tyl – Fidlovačka

 

Realizmus

Gogoľ – Revízor

Čechov – Višňový sad

Medzivojnová lit.

George Bernard Shaw – Svätá Jana, Pygmalion – Profesor Higgins uzatvorí s priateľom Pickeeringom stávku, že urobí z jednej nevzdelanej pouličnej predavačky kvetín vyberanú dámu s kultivovaným prejavom. Eliza Doolitlová sa skutočne stane civilizovanou dámou, za pol roka s dokonalým spisovným vyjadrovaním a výslovnosťou. Obľúbi si ju profesorova matka, ktorá ju prijme do svojho domu. Líza ponuku odmieta a dáva prednosť chudobnému mládencovi Fredymu.

 

Romain Rolland – Divadlo revolúcie

 

Karel Čapek – Matka, Bila nemoc, RUR – Do továrne na ostrove pricestuje prezidentová dcéra aby sa pozrela na výrobu robotov. Po 10 rokoch roboti zaplavili Zem, pripravili robotníkov o prácu, zabíjali ľudí vo vojnách, chcú ovládnuť ľudstvo. V strachu o budúcnosť prezidentová dcéra spáli plány na ich výrobu. Dej po 2 rokoch sa odohráva v laboratóriu, keď jeden zo zachránených ľudí si všimne dvojicu robotov, ktorý sa správajú ako ľudia – smejú sa, milujú sa a práve cit medzi nimi prináša nádej, že sa život obnoví prirodzenou láskou.

Osvobozene divadlo

 

SLOVENSKÁ LIT. :

 

Humanizmus a renesancia

Pavel Kyrmezer

 

Klasicizmus

Ján  Chalúpka - Kocúrkovo

 

Matičné obdobie

Jonáš Záborský – Bitka pri Rozhanovciach, Najdúch

Ján Palárik – Inkognito, Drotár, Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch - Príbeh sa odohráva na kaštieli grófky Elisy Hrabovskej. So svojou spoločnicou Milušou očakáva príchod syna baróna Kostrovického - Ľudovíta. Miluši sa však nepáči, že grófka mladého baróna ani len nevidela a už sú si predurčení na sobáš. Preto spolu vymyslia, že si obe vymenia úlohy - Miluša bude hrať grófku a Elisa dostala rolu žničky pri slávnosti obžinkov. Ten istý nápad však mal aj Ľudovít. S priateľom inžinierom si tiež vymenili úlohy. Našťastie inžinierovi Rohonovi sa zapáčila väčšmi Miluša, než skutočná grófka a naopak. Po príchode otca Ľudovíta sa všetko vyjasní a skutočná grófka si nakoniec s radosťou vezme ozajstného baróna.

 

1.vlna sl. real.

Pavol Országh HviezdoslavHerodes a Herodias – 5 dejstvá,  Herodes - krutý panovačný vládca, Herodias – jeho milenka, žijú povyšeneckým životom, dej sa končí tým že Rím si zvolí nového vládcu a oni musia odísť do vyhnanstva

 

2.vlna sl. real.

Jozef Gregor TajovskýŽenský zákon, Statky zmätky - Starí a bohatí manželia Palčíkovci nemajú vlastné deti. Sú lakomí na to, aby si najali paholkov. Nahovoria Ďura a Zuzku, aby sa vzali a prišli bývať k nim, že po smrti im zostane majetok. Ďuro s rodičmi pristali. Ale aj napriek dlhým nahováraniam sa 18- ročné tiché dievča pripravuje na sobáš. Jej matka vždy o nej hovorí: "Je vždy takô zamyslenô, až sa o ňu bojím." Po svedbe príde Ďuro do konfliktu s Palčíkom, ktorý mu nechce prepísať pôdu. Po polroku sa už nemôže Ďuro so Zuzkou zhodnúť. Zuzka je tichá, Ďuro zalietavý, behá za svojou starou láskou Betou a vysedáva v krčme. Sklamaná Zuzka odchádza aj napriek tomu, že je tehotná, do rodičovského domu. Ďuro sa oženil s Betou. Tá prišla do domu Palčíkovcov za vidinou veľkého bohatsvta, no tá sa jej rozplynula pred očami, keď im Palčík odmietol odkázať majetok. Rozhorčená opustila Ďura, a toho Palčík vyhodil z domu. Zuzke sa narodil syn Ondrej. Na Vianoce sa včetci chceli udobriť s Kamenskými. Chodili k nim, aby sa im ospravedlnili. Nakoniec prišiel Ďuro, aby si pozrel svojho syna. Prosil Zuzku, aby sa k nemu vrátila. No ona už láskou sklamaná ho odmieta.

 

3.vlna sl. real.

Ivan Stodola – Náš pán minister, Čaj u pána senátora, Jožko púčik a jeho kariera, Bačová žena - Odohráva sa na salaši v Dämenovskej doline. Hlavný je príbeh slovenskej ženy Evy Muranicovej. Jej prvý muž, bača Ondrej odchádza do Ameriky, v baniho zasype, prichádza aj správa o jeho smrti. Eva sa vydáva za baču Miša, proti vôli svokry, Eva má dvoch synov z dvoch manželstiev. Ondrej sa počase vracia bohatý, kupuje kaštieľ a žiadá Evu, aby sa k nemu vrátila. Charakterná Eva túto tragickú situáciu rieši sama, zabije sa.

 

Július Barč – IvanMastný hrniec, Matka

(  jaz. zložka )

VETY :      - podľa zloženia – jednoduchá, zložená

                  - podľa členitosti – jednočlenná, dvojčlenná

                  - podľa obsahu - oznamovacie, opytovacie a rozkazovacie