Choď na obsah Choď na menu

7. Maturitne zadanie

3. 1. 2008

7.MATURITNÉ ZADANIE

 

(  lit. zložka )

Zemianska problematika

 

Práca: cieľavedomá činnosť ľudí, zameraná na tvorbu statkov a služieb, ktoré uspokojujú ľudské potreby.

 

Ján Kalinčiak – Reštavrácia (r)

 

Rodina Bešeňovských a rodina Potockých bojujú o miesto vicišpána. Adam Bešeňovský usporiada hostinu, na ktorú pozve hostí, ktorých hlasy chce získať. Jeho zastávateľ Matej Bešeňovský chodil po zemienských rodinách a získava hlasy pre Adama. Bešeňovský pozval na hostinu aj grófa Zelinského, ktorý chcel Aničku, Bešeňovského dcéru, za ženu. Anička má rada Štefana Levického, ale pretože Štefan bol chudobný, Aničkin otec im zakázal stretávať sa. On totiž chcel po svadbe Aničky s grófom Želinským spojiť svoj majetok s grófovým. Anička však chce iba Štefana, a preto dal Bešeňovským podmienku, že Štefan dostane Aničku vtedy, keď sa pri voľbách stane druhým vicišpánom. Anička teda odmietla grófa a tým tratil Bešeňovský veľa hlasov. Rodina Levických sa pridala na stranu Potockých. Celý príbeh sa končí svadbou Aničky a Štefana.

- téma : voľby vicišpána a boj o zemianské hlasy

- idea : peniaze krivia charkter

 

Svetozár Hurban Vajanský (z + intelig.)

 

– Letiace tiene (n)

Na osudoch zemianskej rodiny Imricha Jablonského autor zachytil proces úpadku zemianstva.

 

– Suchá ratolesť (r)

Ústrednou postavou je zeman Rudopolský ktory sa vracia z ciest po Európe. Zisťuje že stratil svoj majetok, preto sa rozhodne oženiť s učiteľovou  dcérou .

 

 

Pavol Országh Hviezdoslav (z + sediac.)

 

Ežo Vlkolínsky – hlavnou témou je spor zemianskej matky so synom, ktorý si chce vziať sedliacke dievča. Matka ho síce vydedí, no prichýli ho ešte pyšnejší zeman – strýko, ktorý iba navzdory nenávidenej švagrinej vystrojí synovcovi svadbu. Obraz svadby dáva básnikovi príležitosť ukázať prednosti sedliactva a jeho morálne víťazstvo nad zemianstvom. Záver skladby smeruje k zmiereniu matky so synom zásluhou vnúčaťa.

Gábor Vlkolínskyhospodársky a morálny úpadok poprednej zemianskej rodiny Šimona Vlkolinskeho. Gábor potom, čo sa jeho súrodenci rozleteli po svete a jeho rodičia prepadli vášni alkoholu zostáva vo svojom zemianskom svete celkom sám. Ežo mu poradí, aby sa priženil k Blažkovcom, teda do sedliackej rodiny.

 

 

Martin Kukučín (z + z)

 

- Keď báčik z Chochoľova umrie (p)

Hlavnými postavami tejto poviedky sú Ondrej Tráva a Aduš Domanický. Príbeh je veľmi jednoduchý. Ondrej Tráva kúpi od Aduša sto mier jačmeňa. Postupne sa však dozvedá,že Aduš nemá nič z obrovského majetku, ktorý mu v opilosti opisoval. Úporne sa snaží získať späť preddavok,ktorý dal Domanickému ako zálohu. „Pán zeman “sa snaží všemožne vyhovoriť, no Ondrej sa nenechá odradiť zemanovou hrou na city. Preddavok sa mu podarí získať späť,až keď si ako náhradu za jačmeň chce vziať štyri jasene, ktoré stoja pri hroboch Adušových predkov. Na tom mieste mu veľmi záleží. Až vtedy si Aduš uvedomuje „neohraničenosť pustoty svojej duše“.

 

- Dom v stráni (r)

Katica a Matija idú na zábavu do dediny. Katicu si všimne Niko, syn statkárky Anzuli a zapáči sa mu. Otec je nespokojný so správaním dcéry a preto ju odvádza domov. Katica a Niko sa do seba zaľúbia. Niko sa chce zblížiť so zemianstvom a myslí si, že sobášom s Katicou by sa so zemianmi zblížil. No Katicin otec Mate Berac je proti tomu. Nikova matka Šora Anzula nebráni láske mladých hoci už mala vyhliadnutú nevestu pre svojho syna. Šora Anzula čoraz častejšie pozýva svoju obľúbenkyňu  Doricu do svojho domu. Niko si pri návštevách oblubuje Doricu a neskôr zistí, že jeho láska ku Katici ochabla. Katicino sebavedomie je urazené. Katica si nakoniec vezme Pašku Babicu, mládenca z dediny, tým plní sľub, ktorý dala otcovi na smrtelnej posteli.

 

 

 

 

(  jaz. zložka )

 

 

Slovná zásoba - súhrn všetkých slov určitého jazyka

- základná – obsahuje najčastejšie používané slová (1000-1500)

- individuálna – a) aktívna, b)pasívna  (3000-8000)

 

Expresívne slová – citovo zafarbené, kladný alebo záporný význam

 

Synonymá - slová ktoré inak znejú, ale majú rovnaký význam

 

Antonymá - slová s opačným významom

 

Homonymá - slová, ktoré znejú rovnako ale majú iný význam